Επιδράσεις της βόσκησης βοοειδών στην ορνιθοπανίδα των εκβολών του ποταμού Αξιού
Η παρούσα εργασία εξετάζει τις επιδράσεις των βοοειδών στην αναπαραγόμενη ορνιθοπανίδα των εκβολών του ποταμού Αξιού. Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκαν τα λιβάδια της παραποτάμιας και παράκτιας ζώνης ανατολικά της κοίτης του ποταμού. Εγκαταστάθηκαν 29 πειραματικές επιφάνειες σε αποστάσεις από 0 έως 1000 μ. (ανά 250 μ.) από 5 υπάρχοντες στάβλους. Στις επιφάνειες αυτές καταμετρήθηκαν οι πληθυσμοί των στρουθιόμορφων ειδών που φώλιασαν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου του 1998. Τα λιβάδια της περιοχής χαρακτηρίζονται από παθογενή εδάφη υψηλής αλατότητας, στα οποία κυριαρχεί η αλοφυτική βλάστηση. Οι συνθήκες του εδάφους αποτελούν τον κυρίαρχο παράγοντα που καθορίζει τη βλάστηση, ενώ η βόσκηση, η οποία είναι κατά το πλείστον ελαφριά έως μέτρια, παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Σε ένα από τα στρουθιόμορφα είδη που φωλιάζουν στο έδαφος, την γαλιάντρα (Melanocorypha calandra), βρέθηκε ότι ο αριθμός των ζευγαριών του αυξάνει με την απόσταση από τον στάβλο. Το είδος αυτό προστατεύεται από τη νομοθεσία. Γενικά τα στρουθιόμορφα είδη που φωλιάζουν στα λιβάδια των υγροτόπων της χώρας μας περιλαμβάνουν είδη που προστατεύονται από την νομοθεσία ή/ και που οι πληθυσμοί τους μειώνονται στην Ευρώπη και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον σχεδιασμό της διαχείρισης των περιοχών αυτών.
Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124 Θεσσαλονίκη, e-mail: picus@auth.gr
Λέξεις Κλειδιά:Υγρότοποι, αναπαραγωγή, πουλιά, στρουθιόμορφα, γαλιάντρα
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Λεωνίδιο Αρκαδίας, 2-4 Οκτωβρίου 2008 (Επιμέλεια έκδοσης: Κωνσταντίνος Θ. Μαντζανάς και Βασίλειος Π. Παπαναστάσης)