Η οικονομική διάσταση της εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας στο νησί της Χάλκης
Η νήσος Χάλκη του νομού Δωδεκανήσου και τα παρακείμενα νησάκια αποτελούν περιοχές “ΦΥΣΗ 2000”. Η κατάσταση των βοσκοτόπων όμως δεν είναι ικανοποιητική. Αυτό πιστοποιείται από την παρουσία μεγάλου αριθμού ανεπιθύμητων φυτών στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κυρίαρχα φρύγανα. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας” του Γεωργοπεριβαλλοντικού Μέτρου 3.4 του άξονα 3 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης 2000-2006 (ΕΠΑΑ) οκτώ (8) κτηνοτρόφοι της Χάλκης. Βρέθηκε ότι η παρούσα βοσκοϊκανότητα των βοσκοτόπων ανέρχεται μόνο σε 1.312 ζώα (αιγοπρόβατα). Αντίθετα, η βοσκοφόρτωση είναι πολύ μεγαλύτερη και ανέρχεται σε 4.491 αιγοπρόβατα Από την έκταση των βοσκοτόπων που παραχωρήθηκε στους κτηνοτρόφους προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας του ΕΠΑΑ, προκύπτει ότι η παραχώρηση αυτή έγινε από το Δήμο με βάση το ανώτερο όριο της πυκνότητας βόσκησης που προβλέπεται από τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Με άλλα λόγια, η Πυκνότητα Βόσκησης που χρησιμοποιείται από το Δήμο στα παραχωρητήρια των βοσκοτόπων ανέρχεται σε 1 εκτάριο ανά ΖΜ. Η πυκνότητα αυτή όμως δεν ισχύει για τη Χάλκη, όπου η παραγωγικότητα των βοσκοτόπων είναι πολύ χαμηλή. Ουσιαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση το ελάχιστο όριο που ισχύει για τα νησιά, δηλ. 1 εκτάριο ανά 0,1 ΖΜ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος δεν κατανέμει όλους τους βοσκοτόπους στους υπάρχοντες κτηνοτρόφους. Αντίθετα, με την αναλογία 1 εκτάριο ανά ΖΜ περισσεύουν πολλές εκτάσεις, τις οποίες στη συνέχεια εκμισθώνει ως περίσσεια βοσκοτόπων και εισπράττει ενοίκιο. Αν και η πολιτική αυτή ευνοεί τα οικονομικά του Δήμου, δεν ευνοεί τους βοσκότοπους και το περιβάλλον. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη δραστικής μείωσης του αριθμού των ζώων στη Χάλκη (κατά 60% περίπου) για τους εξής λόγους: α) για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των κτηνοτρόφων, β) για την αναβάθμιση της παραγωγικότητας των βοσκοτόπων και γ) για την προστασία των ειδών πανίδας και χλωρίδας.
1Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124 Θεσσαλονίκη, e-mail:christod@for.auth.gr 2Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124 Θεσσαλονίκη
Λέξεις Κλειδιά:Χάλκη, οικονομία, εκτατικοποίηση κτηνοτροφίας
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Λεωνίδιο Αρκαδίας, 2-4 Οκτωβρίου 2008 (Επιμέλεια έκδοσης: Κωνσταντίνος Θ. Μαντζανάς και Βασίλειος Π. Παπαναστάσης)