Η Εφαρμογή του κανονισμού 1804/99 περί βιολογικής κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία
Από τη διερεύνηση εφαρμογής του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας καταδεικνύεται ότι τα ποσοστά εφαρμογής του μέτρου της βιολογικής κτηνοτροφίας στην Περιφέρεια αυτή είναι αρκετά ικανοποιητικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία του 2002, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έρχεται τρίτη στη συνολική κατανομή πιστοποιημένων βιολογικών βοσκοτόπων συγκεντρώνοντας το 6% των συνολικών βιολογικών βοσκοτόπων, πρώτη στη συνολική κατανομή παραγωγών βιολογικής κτηνοτροφίας με το 27% του συνόλου των παραγωγών και τρίτη στη συνολική κατανομή ζώων βιολογικής κτηνοτροφίας συγκεντρώνοντας το 17% επί του συνόλου των βιολογικά εκτρεφόμενων ζώων στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά και σε ό,τι αφορά την κατανομή των ανωτέρω ποσοστών στο εσωτερικό της Περιφέρειας, αυτή εμφανίζεται εξαιρετικά ανομοιόμορφη, χαρακτηριζόμενη από έντονες χωρικές συγκεντρώσεις σε μεμονωμένα σημεία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι στο Νομό Μαγνησίας συγκεντρώνεται η απόλυτη πλειονότητα των ζώων και παραγωγών, ήτοι το 41% των βοοειδών, το 89% των αιγοπροβάτων και το 90% των παραγωγών βιολογικής κτηνοτροφίας. Εάν λάβουμε υπόψη ότι στο Νομό αυτό δεν ασκείται σημαντική κτηνοτροφική δραστηριότητα γενικά, συμπεραίνουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Θεσσαλών κτηνοτρόφων ασκούν εκτατική κτηνοτροφία. Το συμπέρασμα αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, μια και η γνώση που προσφέρει θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί ως βάση για την ανάληψη πρωτοβουλίας σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων και μέτρων που θα έχουν ως στόχο την ευρεία διάδοση της βιολογικής κτηνοτροφίας σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα σημαντικότερα από αυτά τα προγράμματα και μέτρα θα πρέπει να βασίζονται στη συγκριτική ανάλυση και μελέτη των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που εμφανίζει σήμερα η άσκηση βιολογικής κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καθίσταται εφικτή η εφαρμογή από τον εκάστοτε κτηνοτρόφο της βέλτιστης βιώσιμης λύσης, όχι μόνο από οικονομική αλλά και από περιβαλλοντική άποψη.
1Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πεδίον Άρεως, 383 34 Βόλος, e-mail: ochris@prd.uth.gr 2Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Πεδίον Άρεως 383 34 Βόλος, e-mail: sobakop@prd.uth.gr
Λέξεις Κλειδιά:Βιολογική κτηνοτροφία, συμβατική κτηνοτροφία, Θεσσαλία, βοσκότοποι, βιολογικά εκτρεφόμενα ζώα
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Βόλος, 10 – 12 Νοεμβρίου 2004 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής & Θωμάς Γ. Παπαχρήστου)