Μελέτη ακαρεοπανίδας φυσικού λειμώνα βελτιωμένου με Lolium perenne
Η εργασία αφορά την ποιοτική και ποσοτική μελέτη της ακαρεοπανίδος της βλάστησης φυσικού λειμώνα ο οποίος είχε υποστεί ενδιάμεση σπορά με Lolium perenne, στην περιοχή Κατσικά του Νομού Ιωαννίνων για το διάστημα Οκτωβρίου 1996 έως Σεπτεμβρίου 1999. Κατά την ανάλυση και τον εργαστηριακό προσδιορισμό, καταγράφηκαν 169 taxa ακάρεων. Τα σπουδαιότερα από πλευράς κυριαρχίας και συχνότητας ήταν: από την Τάξη Astigmata το Tyrophagus longior, από τα Mesostigmata το Asca bicornis, από τα Cryptostigmata τα Scheloribates sp1, Scheloribates sp2, Peloptulus sp. καθώς και τα ατελή στάδια ειδών της τάξης αυτής, και από την Τάξη Prostigmata τα Cyta sp. Steneotarsonemus konoi και Tarsonemus lacustris. Στο σύνολό τους οι πληθυσμοί των ακάρεων ήταν στατιστικώς σημαντικά μεγαλύτεροι κατά το 1ο έτος των δειγματοληψιών. Επίσης στατιστικά σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ των ετών και για τα taxa T. longior, Scheloribates sp2, Cyta sp. και T. lacustris. Διαπιστώθηκε ότι τα τέλεια άτομα των Cryptostigmata έχουν πληθυσμιακά αυξημένους αριθμούς από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, ενώ τα ατελή κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Τo Cyta sp. βρέθηκε με αυξημένους πληθυσμούς κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Το A. bicornis κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Το S. konoi είχε αυξημένους πληθυσμούς από το καλοκαίρι μέχρι και τα τέλη φθινοπώρου. Το T. lacustis παρουσίασε σταθερούς σχετικά πληθυσμούς σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
1Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα 2Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων, Εθνικής Αντίστασης 1, Κατσικάς, 455 00 Ιωάννινα
Λέξεις Κλειδιά:Λειμώνας, Lolium perenne, ακαρεοπανίδα
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Βόλος, 10 – 12 Νοεμβρίου 2004 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής & Θωμάς Γ. Παπαχρήστου)