Η σημασία του μωσαϊκού των ενδιαιτημάτων των αγροκτηνοτροφικών οροπεδίων του Εθνικού Δρυμού Βίκου –Αώου για την ορνιθοπανίδα
H παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρία οροπέδια όπου διατηρούνται ακόμη αναλλοίωτα σε μεγάλο βαθμό παραδοσιακά λιβαδικά τοπία της ορεινής Ελλάδας. Σε κυκλικές επιφάνειες διαμέτρου 50 μέτρων καταγράφηκαν λεπτομερειακά τα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής ειδών πουλιών που οι πληθυσμοί τους μειώνονται με ταχύ ρυθμό στην Ευρώπη. Μετρήθηκαν χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας, κατάστασης και χρήσης του χώρου από τον άνθρωπο, σε 192 συνολικά επιφάνειες που χρησιμοποιούν τα 7 κοινότερα στρουθιόμορφα Είδη Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος για Διατήρηση (SPEC) που φωλιάζουν στην περιοχή. Βρέθηκε ότι αυτά προτιμούν κυρίως ανοιχτές λιβαδικές εκτάσεις που βόσκονται και που χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη μεμονωμένων δέντρων ή θάμνων, ή περιλαμβάνουν διαφόρων τύπων φυτοφράχτες. Αντίθετα, αμιγείς αγροτικές εκτάσεις χρησιμοποιούνται μόνο όταν γειτνιάζουν με λιβαδικές. Φαίνεται ότι το μωσαϊκό των ενδιαιτημάτων και η εκτατική κτηνοτροφία που συντηρεί την ιδιαίτερη δομή των λιβαδιών αυτών είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ορνιθοπανίδας σε ορεινές λιβαδικές περιοχές. Τόσο η εντατικοποίηση της χρήσης, όσο και η εγκατάλειψη, καθώς και η μετατροπή των οροπεδίων σε οικιστικές ζώνες λόγω της αυξανόμενης τουριστικής πίεσης είναι πιθανό να έχουν μελλοντικά αρνητικές επιπτώσεις στην απειλούμενη ορνιθοπανίδα της περιοχής.
Νέα Ζωή, 455 00 Ιωάννινα e-mail: rigast@hotmail.com and kallio21@hotmail.com
Λέξεις Κλειδιά:Εκτατική κτηνοτροφία, πολιτισμικά τοπία, πουλιά
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Βόλος, 10 – 12 Νοεμβρίου 2004 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής & Θωμάς Γ. Παπαχρήστου)