Έρευνα της αναγέννησης και ορισμένων εδαφολογικών παραμέτρων στο δάσος των Θινών Βαρθολομιού μετά από την πυρκαγιά του 2007
Το τεχνητό δάσος Βαρθολομιού επεκτείνεται στο Β.Δ. μέρος της Πελοποννήσου και καλύπτει μια έκταση 1337 ha. Η αναδάσωση πραγματοποιήθηκε το 1950 με πρωτοβουλία του δασαρχείου Αμαλιάδας και είχε ως σκοπό την αισθητική και τη συντήρηση του εδάφους. Τα είδη που κυριαρχούν είναι η Pinus pinaster (var. maritima) και η Pinus pinea. Μετά την πυρκαγιά που έγινε το έτος 2007, το τεχνητό δάσος υπέστη σημαντικές καταστροφές. Σκοπός αυτής της εργασίας ήταν να αξιολογηθεί η φυσική αναγέννηση των πεύκων και να ερευνηθούν ορισμένοι εδαφολογικοί παράμετροι όπως η εδαφολογική οργανική ουσία και το pH. Στην καμένη περιοχή παρατηρήθηκε μια έντονη φυσική αναγέννηση σε αντίθεση με τη μη καμένη. Το pH στην καμένη περιοχή έχει στατιστικές διαφορές με τη μη καμένη ενώ η εδαφολογική οργανική ουσία δεν επηρεάστηκε από την πυρκαγιά.
ΤΕΙ Λαμίας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, 361 00 Καρπενήσι, e-mail pantera@teilam.gr
Λέξεις Κλειδιά:Αναγέννηση, Θαλάσσια Πεύκη, pH, οργανική ουσία εδάφους
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Λεωνίδιο Αρκαδίας, 2-4 Οκτωβρίου 2008 (Επιμέλεια έκδοσης: Κωνσταντίνος Θ. Μαντζανάς και Βασίλειος Π. Παπαναστάσης)