Παρουσία και εποχιακή διακύμανση Ορθοπτέρων σε πεδινή και ορεινή περιοχή του Νομού Αττικής
Κατά το έτος 2007 διενεργήθηκαν δειγματοληψίες για την διερεύνηση της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των Ορθοπτέρων σε μία πεδινή και μία ορεινή περιοχή του Ν. Αττικής. Στην πρώτη περιοχή εξετάσθηκαν δύο εκτάσεις που βρίσκονται στην ανατολική και δυτική περίμετρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα Αττικής. Η ορεινή περιοχή αφορούσε έκταση που βρίσκεται στην Πάρνηθα σε υψόμετρο 1060 μέτρων. Στην ανατολική περίμετρο του αεροδρομίου βρέθηκαν 18 είδη Ορθοπτέρων, στην δυτική περίμετρο βρέθηκαν 20 είδη ενώ στην Πάρνηθα βρέθηκαν 16 είδη. Σύμφωνα με τα κριτήρια της κυριαρχίας και συχνότητας στην ανατολική περίμετρο το είδος Calliptamus barbarus barbarus βρέθηκε κυρίαρχο και σταθερό, τα Dociostaurus maroccanus και Decticus albifrons κυρίαρχα και συχνά, τα Pezotettix giornae, Chorthippus sp., Oedipoda miniata και Platycleis affinis affinis σημαντικά και τυχαία ενώ όλα τα υπόλοιπα ασήμαντα και τυχαία. Στην δυτική περίμετρο τα είδη Calliptamus barbarus barbarus, Dociostaurus maroccanus και Chorthippus sp. βρέθηκαν κυρίαρχα και συχνά, τα Pezotettix giornae, Decticus albifrons, Platycleis affinis affinis και Tettigonia viridissima κυρίαρχα και τυχαία, τα Oedipoda miniata και Mogoplistes brunneus σημαντικά και τυχαία ενώ όλα τα υπόλοιπα ασήμαντα και τυχαία. Στην Πάρνηθα το είδος Chorthippus biguttulus βρέθηκε κυρίαρχο και σταθερό, τα Euchorthippus pulvinatus, Pezotettix giornae και Poecilimon propinquus κυρίαρχα και τυχαία, το Platycleis albopunctata σημαντικό και τυχαίο ενώ όλα τα υπόλοιπα ασήμαντα και τυχαία. Κατά κανόνα μεγαλύτεροι πληθυσμοί Ορθοπτέρων παρατηρήθηκαν στην πεδινή περιοχή. Η μελέτη της εποχιακής διακύμανσης έδειξε ότι και στις δύο περιοχές που εξετάσθηκαν τα είδη της οικογένειας Tettigoniidae εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη. Αναπτύσσουν μεγάλες πληθυσμιακές πυκνότητες τον Απρίλιο-Μάιο στην πεδινή περιοχή και Μάιο-Ιούνιο στην ορεινή περιοχή και παύουν να ανευρίσκονται στα τέλη του Ιουνίου και μέσα Ιουλίου αντιστοίχως στις δύο περιοχές. Τα είδη της οικογένειας Acrididae εμφανίστηκαν λίγο αργότερα στην ορεινή περιοχή σε σχέση με την πεδινή. Τα είδη της οικογένειας αυτής εμφανίζονται πιο αργά σε σχέση με αυτά της οικογένειας Tettigoniidae, έχουν τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές πυκνότητες την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου στην πεδινή περιοχή και Μαΐου-Σεπτεμβρίου στην ορεινή περιοχή και συνεχίζουν να ανευρίσκονται μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και στις δύο περιοχές.
1Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 118 55 Αθήνα 2Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Γενική Διεύθυνση Εταιρικών Υπηρεσιών, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. 190 19 Σπάτα
Λέξεις Κλειδιά:Ορθόπτερα, κυριαρχία, συχνότητα, εποχιακή διακύμανση
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Λεωνίδιο Αρκαδίας, 2-4 Οκτωβρίου 2008 (Επιμέλεια έκδοσης: Κωνσταντίνος Θ. Μαντζανάς και Βασίλειος Π. Παπαναστάσης)