Μακροχρόνιες επιδράσεις της βόσκησης στη βιοποικιλότητα των λιβαδιών
Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να μελετήσει τη μακροχρόνια επίδραση της βόσκησης στη βιοποικιλότητα των λιβαδιών που βρίσκονται σε διαφορετική υψομετρική ζώνη. Επιλέχθηκαν πέντε ποολίβαδα στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας και συγκεκριμένα: τρία ποολίβαδα στη χαμηλή ζώνη (Κιλκίς, Μελισσοχώρι, Σχολάρι) και δύο ποολίβαδα στη μεσαία ζώνη (Αριδαία, Σουφλί). Μετρήθηκαν η σύνθεση της βλάστησης, η αφθονία και η συχνότητα εμφάνισης των ειδών και υπολογίστηκε ο δείκτης ομοιότητας των ποολίβαδων. Υψηλή ομοιότητα βρέθηκε μεταξύ των ποολίβαδων της χαμηλής και μεσαίας ζώνης. Τα σταθερά είδη που είναι κοινά στα ποολίβαδα των δύο αυτών ζωνών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν είδη που κυριαρχούν σε συνθήκες βόσκησης δηλ. είδη – κλείδες.
Τομέας Λιβαδοπονίας και Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 540 06 Θεσσαλονίκη
Λέξεις Κλειδιά:Ποολίβαδα, βόσκηση, βιοποικιλότητα, είδη - κλείδες
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:Η ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ - Πρακτικά 2ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Ιωάννινα, 4-6 Οκτωβρίου 2000 (Επιμέλεια έκδοσης: Θωμάς Γ. Παπαχρήστου & Ολυμπία Ντίνη – Παπαναστάση)