Διαχείριση λιβαδιών και θηραμάτων στο όρος Καλλίδρομον
Η κτηνοτροφική δραστηριότητα στο όρος Καλλίδρομον έχει μειωθεί τα τελευταία 20 έτη και η βοσκοφόρτωση της περιοχής σήμερα υπολείπεται της βοσκοϊκανότητας. Η μείωση της πίεσης της βόσκησης είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκτεταμένου, υψηλού και πυκνού πρινώνα, ακατάλληλου και απρόσιτου για βόσκηση ακόμα και από τα γίδια. Ο πρινώνας αυτός, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας με χρησιμοποίηση της μεθόδου της καταμέτρησης των κοπράνων, προκύπτει ότι αποφεύγεται και από το λαγό. Η περιοχή, ένας άλλοτε ελκυστικός και πολυσύχναστος κυνηγότοπος, μετατράπηκε πλέον σε ένα τόπο όπου το κυνηγετικό ενδιαφέρον τείνει να εκλείψει. Στην παρούσα εργασία δίνονται κατευθύνσεις για τη λιβαδοπονική και θηραματική ανάπτυξη της περιοχής.
1ΤΕΙ Λάρισας, Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας, Τέρμα Μαυρομιχάλη, 431 00 Καρδίτσα 2Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασικών Βοσκοτόπων (236), 541 24 Θεσσαλονίκη 3Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Υλοχρηστικής (227), 541 24 Θεσσαλονίκη
Λέξεις Κλειδιά:Πολλαπλή χρήση λιβαδιών, βοσκοϊκανότητα, Ευρωπαϊκός λαγός, χρήση βιότοπων, άποψη κυνηγών
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Βόλος, 10 – 12 Νοεμβρίου 2004 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής & Θωμάς Γ. Παπαχρήστου)