Επίδραση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας στη παραγωγή και ποιότητα της βοσκήσιμης ύλης του πουρναριού ( Quercus coccifera L.)
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Χρυσοπηγής Σερρών σε φυτά πουρναριού που βρίσκονταν στον υπόροφο δάσους τραχείας πεύκης (Ρinus. bmtia) και σε φυτά παρακείμενου πρινώνα που δεχόταν πλήρη ηλιακή ακτινοβολία. Μετρήθηκαν: Τα αυξητικά χαρακτηριστικά του πουρναριού, η περιεκτικότητα της βοσκήσιμης ύλης του σε ολικές πρωτεΐνες, συνολικούς μη δομικούς υδατάνθρακες, ταννίνες καθώς και η πεπτικότητα και γευστικότητά της. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φυτά του πουρναριού του υπορόφου είχαν μεγαλύτερο μέσο μήκος βλαστού, μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια αλλά μικρότερο μέσο βάρος φύλλου σε σύγκριση με εκείνα του παρακείμενου πρινώνα. Η μέση ολική παραγωγή των φυτών του υπορόφου ήταν 1576 χιλ/ha ενώ του πρινώνα 3018 χιλ/ha. Η βοσκήσιμη ύλη του πουρναριού του υπορόφου περιείχε μεγαλύτερη ποσότητα ολικών πρωτεϊνών, λιγνίνης, ταννινών και μικρότερη ποσότητα συνολικών μη δομικών υδατανθράκων από εκείνη του παρακείμενου πρινώνα. Η πεπτικότητα της βοσκήσιμης ύλης του πουρναριού βρέθηκε να σχετίζεται αρνητικά με την περιεκτικότητά της σε ταννίνες και ήταν υψηλότερη στα φυτά του πρινώνα. Η γευστικότητα της βοσκήσιμης ύλης βρέθηκε να επηρεάζεται από την περιεκτικότητά της σε ταννίνες. Γενικά το πουρνάρι είναι ένα είδος με ισχυρή φαινοτυπική πλαστικότητα ικανό να προσαρμόζεται σε διαφορετικές εντάσεις ηλιακής ακτινοβολίας.
Εργαστήριο Δασικών Βοσκοτόπων (236), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 540 06 Θεσσαλονίκη
Λέξεις Κλειδιά:Quercus coccifera, ηλιακή ακτινοβολία, παραγωγή, θρεπτική αξία
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΜΩΝΩΝ - Πρακτικά του Α' Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου που έγινε στη Δράμα, από 6 έως 8 Νοεμβρίου 1996 (Επιμέλεια έκδοσης: Β. Παπαναστάοης)