Η συμβολή των λιβαδιών στη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας
Στο Μαυροβούνι της Θεσσαλίας εκπονήθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη – Σχέδιο Διαχείρισης, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα της άγριας ορνιθοπανίδας. Κατά τη μελέτη της παραπάνω περιοχής αναδείχθηκε η σημασία των λιβαδιών στη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας. Τα λιβάδια αποτελούν το ενδιαίτημα πολλών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, όπως της δενδροσταρίθρας -Lullula arborea, της μικρογαλιάνδρας -Calandrella brachydactyla, του μαυρολαίμη -Saxicola torquata, μερικών χαμοκελάδων -Anthus campestris και πετροκότσυφων -Monticola saxatilis. Επίσης αρπακτικά όπως ο φιδαετός -Circaetus gallicus, ο σφηκιάρης -Pernis apivorus, το βραχοκιρκίνεζο -Falco tinninculus και το κιρκινέζι -Falco naumanni χρησιμοποιούν αυτά τα ενδιαιτήματα για να κυνηγήσουν τη λεία τους. Στη μελέτη προτάθηκαν έργα διατήρησης των λιβαδιών ως έχουν ή βελτίωσης της κατάστασής τους, όπως: 1. Ελεγχόμενη άσκηση της ορεινής εκτατικής κτηνοτροφίας με σκοπό την διατήρηση της δομής της βλάστησης. Η δράση αυτή θα εφαρμόζεται μετά από προσδιορισμό της βοσκοϊκανότητας και της λιβαδικής κατάστασης, για την αποφυγή υπερβόσκησης. 2. Βελτιώσεις της λιβαδικής βλάστησης με καταπολέμηση ανεπιθύμητων φυτών, λιπάνσεις, σπορές ποωδών φυτών και εφαρμογή κανονικής χρήσης. 3. Διατήρηση των υπαρχόντων δενδροφραχτών, των θαμνοφραχτών και των διάσπαρτων συστάδων ή μεμονωμένων δέντρων και ενίσχυσή τους σε ενδεδειγμένες θέσεις.
1ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, 570 06 Βασιλικά, Θεσσαλονίκη, e-mail: tsiontsi@fri.gr, meliadis@fri.gr 2Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία Βασ. Ηρακλείου 24, 106 82 Αθήνα
Λέξεις Κλειδιά:Λιβάδια, ορνιθοπανίδα, Μαυροβούνι
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Βόλος, 10 – 12 Νοεμβρίου 2004 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής & Θωμάς Γ. Παπαχρήστου)