Εμπειρικά μοντέλα εποχιακής πρόγνωσης δυναμικού παραγωγής – κάλυψης υπέργειας βιομάζας σε σχέση με κλιματικές παραμέτρους σε ψευδαλπικό ποολίβαδο του Τυμφρηστού Ν. Ευρυτανίας
Η παραγωγικότητα των οικοσυστημάτων συνδέεται άμεσα με τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικότερα, η παραγωγικότητα των Μεσογειακών λιβαδικών οικοσυστημάτων εξαρτάται από το βαθμό ανομοιομορφίας της κατανομής των κατακρημνισμάτων τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο. Έτσι, η χρήση κλιματικών παραμέτρων στην κατασκευή εμπειρικών μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης κάλυψης και παραγωγής υπέργειας βιομάζας της λιβαδικής βλάστησης είναι σημαντική για διαχειριστικούς και άλλους σκοπούς. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη διερεύνηση και κατασκευή μαθηματικών μοντέλων με εξαρτημένες μεταβλητές παραμέτρους υπέργειας βιομάζας και κάλυψης και ανεξάρτητες μεταβλητές κλιματικές παραμέτρους. Η έρευνα διεξήχθη το 2000 και αναφέρεται σε αβόσκητο ποολίβαδο της περιοχής Ρόβια της Ευρυτανίας. Η συλλογή των στοιχείων βλάστησης έγινε σε μηνιαία βάση από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο του έτους έρευνας και για την κατασκευή των μοντέλων χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα κλιματικών παραμέτρων που ελήφθησαν από τις βάσεις δεδομένων του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Αθηνών. Ως βάθος χρόνου αναφοράς των κλιματικών παραμέτρων ελήφθη από την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου του προηγούμενου έτους (Σεπτέμβριος 1999) μέχρι τον προηγούμενο μήνα της συλλογής των στοιχείων βλάστησης. Συνολικά ελέγχθηκε η καταλληλότητα 144 μοντέλων (γραμμικών και μη) με σταθερά στην εξίσωση και 144 μοντέλων χωρίς σταθερά. Βρέθηκε ότι όταν χρησιμοποιηθεί σταθερά στην εξίσωση μόνο ένα μοντέλο, το σιγμοϊδές, προσαρμόζεται σημαντικά σε δεδομένα βροχόπτωσης και νεκρής βιομάζας. Αντίθετα, όταν δεν χρησιμοποιείται σταθερά στις εξισώσεις βρέθηκε ότι από τα 144 μαθηματικά μοντέλα μόνο 10 δεν προσαρμόζονταν σημαντικά στα δεδομένα βλάστησης-κλίματος. Στην περίπτωση μη χρήσης σταθεράς τα μοντέλα που προσαρμόζονταν στα δεδομένα ήταν κυρίως της εκθετικής δύναμης, το σιγμοϊδές και το εκθετικό.
ΤΕΙ Λαμίας, Τμήμα Δασοπονίας, Παράρτημα Καρπενησίου, 361 00, Καρπενήσι, e-mail: mvrahnak@for.auth.gr
Λέξεις Κλειδιά:Βροχόπτωση, θερμοκρασία αέρα, σχετική υγρασία, υπέργεια βιομάζα, κάλυψη
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Βόλος, 10 – 12 Νοεμβρίου 2004 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής & Θωμάς Γ. Παπαχρήστου)