Οικονομική ανάπτυξη ορεινών περιοχών με άθληση και αναψυχή
Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας ζουν, εργάζονται ή δραστηριοποιούνται σε υψόμετρα πάνω από 3.000 m. Ακόμη περισσότεροι επισκέπτονται μεσαία και μεγάλα υψόμετρα, για τουρισμό ή για επιχειρηματικούς, επιστημονικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Τα βουνά και ιδιαίτερα τα αλπικά ή ψευδαλπικά λιβάδια, αποτελούν το φυσικό περιβάλλον διεξαγωγής χειμερινών αγωνισμάτων και τόπο άθλησης, άσκησης και αναψυχής, κατά την περίοδο όμως της χιονόπτωσης. Σήμερα, οι ορεινές περιοχές είναι τόπος διεξαγωγής πολλών αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, ενώ ο οικογενειακός αθλητικός τουρισμός βρίσκει την καλύτερή του έκφραση. Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι ότι η πληρότητα των χιονοδρομικών κέντρων στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι πλέον μεγαλύτερη το καλοκαίρι απ’ ότι το χειμώνα. Οι διεθνείς σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό παρέχουν συνδυαστικές δυνατότητες πολλών παράλληλων στόχων, όπως αναψυχή, ορεινός αθλητισμός, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.ά. Τα ψευδαλπικά λιβάδια της Ελλάδας είναι ένα φιλικό φυσικό περιβάλλον για τον άνθρωπο, με εντυπωσιακά τοπία, με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για μεγάλη ποικιλία άθλησης, άσκησης και αναψυχής. Οι προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης των ορεινών περιοχών της χώρας μας στην κατεύθυνση όχι μόνο μιας μονότονης τουριστικής επίσκεψης, αλλά στα πλαίσια των σύγχρονων δυνατοτήτων αθλητικού τουρισμού είναι τεράστια.
1Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας, Α.Π.Θ., 541 24 Θεσσαλονίκη 2Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Α.Π.Θ., 541 24 Θεσσαλονίκη
Λέξεις Κλειδιά:Οικονομία, αειφορικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ - Πρακτικά 3ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Καρπενήσι, 4-6 Σεπτεμβρίου 2002 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής, Αθανάσιος Ι. Σφουγγάρης, Θωμάς Γ. Παπαχρήστου & Αλέξανδρος Γ. Τσιόντσης)