Τροφικές προτιμήσεις του Ευρωπαϊκού λαγού (Lepus europaeus) σε περιοχή των Αγράφων πάνω από τα δασοόρια το καλοκαίρι
Η εκτίμηση της δίαιτας του λαγού είναι απαραίτητη για την ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση, τόσο των λιβαδικών εκτάσεων όσο και των πληθυσμών του συγκεκριμένου θηραματικού είδους. Η μικροϊστολογική ανάλυση των κοπράνων χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της σύνθεσης της δίαιτας του λαγού σε λιβαδικές εκτάσεις (πάνω από τα δασοόρια) της κοινότητας Πετρίλου στα Άγραφα (κεντρική Πίνδος). Εκτιμήθηκε επίσης η σύνθεση της βλάστησης στη συγκεκριμένη περιοχή και υπολογίστηκε ο δείκτης τροφικής προτίμησης για κάθε φυτικό είδος που συμμετείχε στη σύνθεση της δίαιτας του λαγού. Στην παρούσα έρευνα, βρέθηκε ότι ο λαγός προτιμά να τρέφεται με αγρωστώδη φυτικά είδη (72% της συνολικής καταναλωθείσας τροφής). Ειδικότερα το Lolium perenne, βρέθηκε να προτιμάται περισσότερο από τα άλλα αγρωστώδη σε σχέση με τη διαθεσιμότητά του στην περιοχή έρευνας. Αντίθετα, τα πλατύφυλλα ποώδη φυτά, με συνολικό ποσοστό συμμετοχής 20%, φαίνεται ότι έχουν δευτερεύουσα σημασία στη σύνθεση της δίαιτας του λαγού.
1Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασικών Βοσκοτόπων (236), 541 24 Θεσσαλονίκη 2 Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και Νήσων Σποράδων, Παναγούλη 25, Πλατεία Ταχυδρομείου, Λάρισα, 3ΤΕΙ Λάρισας, Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας, Τέρμα Μαυρομιχάλη, 431 00 Καρδίτσα
Λέξεις Κλειδιά:Πολλαπλή διαχείριση λιβαδιών, διαχείριση άγριας πανίδας, σύνθεση δίαιτας, σύνθεση βλάστησης, αγρωστώδη
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Βόλος, 10 – 12 Νοεμβρίου 2004 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής & Θωμάς Γ. Παπαχρήστου)