Επίδραση της κοπής και της ξηρασίας στην παραγωγή μίγματος ψυχανθών – αγρωστωδών
Η συγκαλλιέργεια αγρωστωδών με ψυχανθή είναι μια συνήθης διαχειριστική πρακτική για τη βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας παραγωγής. Εν τούτοις, τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί για την παραγωγικότητα αυτών διίστανται. Η κατανόηση της επίδρασης που ασκεί η κοπή στην παραγωγικότητα της μείξης πολυετών ψυχανθών και αγρωστωδών υπό και χωρίς άρδευση, αποτελεί αντικείμενο της παρούσας ερευνητικής εργασίας. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στη Δράμα. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την εαρινή και θερινή περίοδο των ετών 1996 και 1997. Εφαρμόστηκαν δύο επίπεδα υδατικής δίαιτας και τρία επίπεδα κοπής. Μετρήθηκε η υπέργεια βιομάζα σε αμιγή καλλιέργεια μηδικής (Medicago sativa), της φεστούκας (Festuca arundinacea) και της 1:1 μείξης τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: α) η συνολική παραγωγή δύο ετών του μίγματος ήταν υψηλότερη από την παραγωγή της αμιγούς καλλιέργειας φεστούκας, ιδιαίτερα υπό μη άρδευση, β) δεν διέφερε από τη παραγωγή της αμιγούς καλλιέργειας μηδικής, όταν δεν εφαρμοζόταν κοπή, υπό και χωρίς άρδευση και ξηρασία, γ) η αμιγής μηδική ήταν περισσότερο ανθεκτική στην κοπή από την αμιγή φεστούκα και το μίγμα, και δ) η ξηρασία μείωσε την παραγωγή σε όλους τους χειρισμούς, αλλά η μείωση ήταν μικρότερη στο μίγμα υπό κοπή.
1ΤΕΙ Καβάλας, Παρ/μα Δράμας, Τμήμα Δασοπονίας, 1ο χλμ. Δράμας-Καλαμπακίου, 661 00 Δράμα, mlazar@teikav.edu.gr 2Τομέας Λιβαδοπονίας, Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 541 24 Θεσσαλονίκη
Λέξεις Κλειδιά:Μηδική, φεστούκα, μείξη, ξηρασία, κοπή
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Βόλος, 10 – 12 Νοεμβρίου 2004 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής & Θωμάς Γ. Παπαχρήστου)