Η συμβολή της νομαδικής κτηνοτροφίας στη δημιουργία των αλπικών και υπαλπικών σχηματισμών του Δικτύου «NATURA 2000»
Η νομαδική κτηνοτροφία υπήρξε, επί αιώνες, μια από τις κυριότερες δραστηριότητες των κατοίκων στην Ελλάδα. Ο νομαδικός τρόπος διαβίωσης συνίσταται στην ετήσια, κατακόρυφη μετακίνηση των αγροτικών ζώων μεταξύ προσδιοριζόμενων σημείων σε διακεκριμένα λιβάδια, για την εκμετάλλευση της εποχικής αύξησης. Η χρήση των λιβαδιών, ως τόποι βόσκησης των αγροτικών ζώων και παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, δημιούργησε ιδιαίτερα τοπία με ψευδαλπικά οικοσυστήματα. Οι περιοχές των θερινών λιβαδιών στην Ελλάδα απαντούν σε υψόμετρα από 1700 – 2900μ., όπου η θερμοκρασία συχνά δεν ξεπερνά τους 00C και συμπίπτουν με τους αλπικούς και υπαλπικούς σχηματισμούς του Δικτύου «NATURA 2000». Στις περιοχές αυτές παρουσιάζεται μια ποικιλία ενδιαιτημάτων που οφείλεται στην ποικιλομορφία των οικολογικών συνθηκών, το γεωλογικό υπόθεμα και την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ιδιαίτερων τύπων οικοτόπων, με τους οποίους συνδέονται άμεσα σπάνια και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ο πολυλειτουργικός ρόλος, τα οφέλη και οι υπηρεσίες που απορρέουν από τα αλπικά τοπία επιβάλλουν έναν ορθολογικό και αειφορικό τρόπο διαχείρισης, με αρχές πολλαπλής χρήσης και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του «NATURA 2000».
Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας (286), Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 541 24 Θεσσαλονίκη
Λέξεις Κλειδιά:Νομαδισμός, θερινά λιβάδια, αλπικά τοπία, βιοποικιλότητα
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Λεωνίδιο Αρκαδίας, 2-4 Οκτωβρίου 2008 (Επιμέλεια έκδοσης: Κωνσταντίνος Θ. Μαντζανάς και Βασίλειος Π. Παπαναστάσης)