Εκτίμηση των επιδράσεων της βόσκησης στη Phillyrea latifolia L. με τις μεθόδους της αναπτυξιακής αστάθειας και της κλασματικής ανάλυσης
Με τη χρήση της αναπτυξιακής αστάθειας (μεσογονάτια και κυμαινόμενη ασυμμετρία) και της κλασματικής διάστασης εκτιμήθηκε η επίδραση των διαφορετικών εντάσεων βόσκησης από αίγες σε ένα κυρίαρχο και επιθυμητό φυτικό είδος των μεσογειακών θαμνώνων, τη Phillyrea latifolia L. Οι χειρισμοί περιλάμβαναν ελαφριά, μέτρια, έντονη βόσκηση και το μάρτυρα. Η ανάλυση της κυμαινόμενης ασυμμετρίας έδειξε, ότι τα φύλλα των θάμνων των βοσκημένων περιοχών ήταν πιο ασύμμετρα από αυτά του μάρτυρα. Τα κατώτερα τμήματα των θάμνων, που βόσκονται από τις αίγες, παρουσίασαν μεγαλύτερες τιμές κυμαινόμενης ασυμμετρίας των φύλλων τους σε σχέση με τα ανώτερα τμήματα που δεν τα φτάνουν τα ζώα. Η κλασματική διάσταση των κλαδιών ήταν μικρότερη για τους θάμνους των χειρισμών της βόσκησης σε σχέση με το μάρτυρα, καθώς και στα κατώτερα τμήματα των θάμνων. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της μεσογονάτιας ασυμμετρίας έδειξαν ότι οι βοσκημένοι θάμνοι ήταν πιο σταθεροί αναπτυξιακά σε σχέση με τους αβόσκητους. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η Phillyrea είναι πολύ ανθεκτική στη βόσκηση. Η αναπτυξιακή αστάθεια, που είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών επιδράσεων και δεν έχει σημαντική κληρονομικότητα καθώς και η κλασματική διάσταση αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την εκτίμηση των αντιδράσεων κυρίαρχων μεσογειακών θαμνωδών ειδών στη βόσκηση.
1Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας, Α.Π.Θ., 541 24 Θεσσαλονίκη 2Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC) Avda. Montañana 177. P.O. Box 202. (Campus Aula Dei) Zaragoza 50080 (Spain)
Λέξεις Κλειδιά:Βόσκηση, μεσογονάτια ασυμμετρία, κυμαινόμενη ασυμμετρία, κλασματική διάσταση, Μεσογειακοί θαμνώνες
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ - Πρακτικά 3ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Καρπενήσι, 4-6 Σεπτεμβρίου 2002 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής, Αθανάσιος Ι. Σφουγγάρης, Θωμάς Γ. Παπαχρήστου & Αλέξανδρος Γ. Τσιόντσης)