Κτηνοτροφία και ποιότητα ζωής
Τα πολιτισμικά τοπία είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης ανθρωπίνων και φυσικών διεργασιών και αποτελούν την πολιτισμική, κοινωνική, οικολογική και οικονομική κληρονομιά κάθε λαού. Ταυτόχρονα, τα τοπία αυτά εκφράζουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων (αγροτών και κτηνοτρόφων) μιας περιοχής Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα λιβάδια, στα οποία εφαρμόζονται παραδοσιακές μέθοδοι διαχείρισης της γης και τα οποία είναι στενά συνυφασμένα με την ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας. Οι ελληνικοί βοσκότοποι είναι πλούσιοι σε χλωρίδα, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει ζωικά προϊόντα με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που είναι ανεπανάληπτα. Οι βοσκότοποι και τα ποιοτικά ζωικά προϊόντα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού, με την αναψυχή, την παράδοση και το περιβάλλον που προσφέρουν και γιατί εξασφαλίζουν τοπικά εδέσματα υψηλής διαιτητικής αξίας, τα οποία λειτουργούν ως πόλος έλξης των τουριστών. Το κλειδί για μια αειφορική χρήση των ανανεώσιμων πηγών των λιβαδικών τοπίων είναι να στραφεί η προσοχή στους παραδοσιακούς τρόπους διαχείρισης αυτών των τοπίων.
Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας (286), Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124 Θεσσαλονίκη, e-mail: ispik@for.auth.gr
Λέξεις Κλειδιά:ποιοτικά προϊόντα, τυρί, αγροτουρισμός, γαστρονομία
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ - Πρακτικά 7ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Ξάνθη, 14-16 Οκτωβρίου 2010 (Επιμέλεια έκδοσης: Άννα Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνος Μαντζανάς και Ιωάννης Ισπικούδης)