Αγροδασολιβαδικά συστήματα στην Ελλάδα
Αγροδασολιβαδικά ονομάζονται τα συστήματα, που συνδυάζουν δέντρα με γεωργικές καλλιέργειες και βόσκηση στην ίδια επιφάνεια. Στη χώρα μας καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις ιδιαίτερα στις ημιορεινές περιοχές και διακρίνονται σε παραδοσιακά και νέα. Τα δέντρα των παραδοσιακών συστημάτων είτε είναι δασικά (απομεινάρια παλαιότερων δασικών εκτάσεων) και βρίσκονται διάσπαρτα ή στα όρια του αγρού είτε είναι οπωροφόρα τα οποία φυτεύτηκαν πριν πολλά χρόνια για την παραγωγή καρπών και καυσόξυλων. Στα νέα συστήματα τα δέντρα φυτεύονται για την παραγωγή καρπών και τεχνικής ξυλείας. Τα συστήματα αυτά έχουν οικονομική και περιβαλλοντική αξία. Η οικονομική αφορά την παραγωγή ξύλου και καρπών ενώ η περιβαλλοντική αφορά τη βιοποικιλότητα, τη διατήρηση του τοπίου και την καλύτερη ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων μέσα στο ίδιο το σύστημα. Συνεπώς η διατήρησή τους και ίσως η δημιουργία νέων κρίνεται απαραίτητη. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η καταγραφή των υπαρχόντων συστημάτων. Ο Δήμος Ασκίου του νομού Κοζάνης επιλέχθηκε για μια πιλοτική απογραφή των αγροδασολιβαδικών συστημάτων, όπου βρέθηκαν 32 διαφορετικοί συνδυασμοί δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών. Η μικρή έκταση των αγρών, η αυξανόμενη μηχανοποίηση των εργασιών αλλά και το μικρό οικονομικό κέρδος από την εκμετάλλευση των δέντρων αποτελούν παράγοντες σημαντικής μείωσης των συστημάτων αυτών.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας (286), 541 24 Θεσσαλονίκη, e-mail: konman@for.auth.gr
Λέξεις Κλειδιά:Δέντρα, γεωργικές καλλιέργειες, βόσκηση, αίτια μείωσης, απογραφή
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Βόλος, 10 – 12 Νοεμβρίου 2004 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής & Θωμάς Γ. Παπαχρήστου)