Δασοπολιτική έρευνα για τη δασική υπηρεσία: Αναδιοργάνωση, εποπτεία των δασοκτημόνων και χρήση νέων τεχνολογιών
Πέρα από κάθε αμφιβολία, η εφαρμογή της κατάλληλης μορφής δασοπονίας στα δημόσια και κυρίως στα μη δημόσια δάση, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της βέλτιστης απόδοσης όλων των λειτουργιών και παροχών του δάσους. Ο έλεγχος του κράτους στη διαχείριση των ιδιωτικών δασών, γίνεται από τη δασική υπηρεσία η οποία είναι υπεύθυνη για την οργάνωση συνολικά της κρατικής δασικής και λιβαδικής διοίκησης. Η κρατική επέμβαση στα ιδιωτικά δάση δικαιολογείται από λόγους όπως η παροχή γνώσεων στους ιδιοκτήτες και η εφαρμογή του κατάλληλου προγραμματισμού, με στόχο την υλοποίηση της κατάλληλης δασικής πολιτικής. Η δασική υπηρεσία χαρακτηρίζεται, τα τελευταία χρόνια, από έλλειψη προσωπικού και υποχρηματοδότηση. Ενδεχόμενες αλλαγές στο διοικητικό μηχανισμό και το πλαίσιο λειτουργίας της δασικής υπηρεσίας, μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιστοποίηση της απόδοσής της. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων των Ελλήνων δασολόγων πάνω σε προτάσεις που αφορούν στην αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας, την εποπτεία που αυτή ασκεί στους δασοκτήμονες, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με ερωτηματολόγια.
Α.Π.Θ., Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασικής Πολιτικής, Θεσσαλονίκη, Πανεπιστημιούπολη, Τ.Κ. 54124
Λέξεις Κλειδιά:Δασική πολιτική, Δασική υπηρεσία, Δειγματοληπτική έρευνα
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ - Πρακτικά 9ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου, Λάρισα, 9-12 Οκτωβρίου 2018 (Επιμέλεια έκδοσης: Ζωή Μ. Παρίση, Πέτρος Κακουρος)