Επίδραση της έντασης κοπής στην παραγωγή και ποιότητα της βοσκήσιμης ύλης της Amorpha fruticosa L.
Η βοσκήσιμη ύλη των ξυλωδών ειδών (δέντρα και θάμνοι) αποτελεί πολύτιμη πηγή τροφής για τα μηρυκαστικά στη Μεσογειακή Ζώνη, ιδιαίτερα την περίοδο του θέρους που η ποώδης βλάστηση είναι ξηρή και χαμηλής ποιότητας. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση δύο εντάσεων κοπής 60% και 30% του μήκους των ετησίων βλαστών της Αmorpha fruticosa (L.), σε σύγκριση με το μάρτυρα (κοπή 0%) στην παραγωγή και την ποιότητα της βοσκήσιμης ύλης, χωριστά στα φύλλα και τους βλαστούς. Οι χειρισμοί κοπής επαναλήφθηκαν σε τρία διαφορετικά φαινολογικά στάδια (τέλος Μαΐου, μέσα Ιουλίου, αρχές Σεπτεμβρίου). Η παραγωγή βοσκήσιμης ύλης στην ένταση κοπής 60%, ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνη της κοπής 30% και στα τρία φαινολογικά στάδια, καθώς και από το μάρτυρα. Η θρεπτική αξία της βοσκήσιμης ύλης στους χειρισμούς 30%, και 60% ήταν σημαντικά υψηλότερη από το μάρτυρα, ενώ δε διέφερε σημαντικά μεταξύ των δύο εντάσεων κοπής. Ο χειρισμός κοπής 60% συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής βοσκήσιμης ύλης και τη βελτίωση της ποιότητας κατά την αυξητική περίοδο.
Εργαστήριο Δασικών Βοσκοτόπων, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, 540 06 Θεσσαλονίκη
Λέξεις Κλειδιά:Ένταση κοπής, θρεπτική αξία, θάμνοι
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:Η ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ - Πρακτικά 2ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Ιωάννινα, 4-6 Οκτωβρίου 2000 (Επιμέλεια έκδοσης: Θωμάς Γ. Παπαχρήστου & Ολυμπία Ντίνη – Παπαναστάση)