Επίδραση της θερινής βόσκησης στην ποιότητα της βοσκήσιμης ύλης ορισμένων ξυλωδών ειδών, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε ποολίβαδο της ημίξηρης ζώνης
Σε ένα υποβαθμισμένο ποολίβαδο της ημίξηρης ζώνης στη Β. Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν τα είδη Ψευδακακία, Γλεδίσχια, Άμορφα και Μουριά. Σκοπός της εγκατάστασης ήταν η παραγωγή υψηλής ποιότητας βοσκήσιμης ύλης, κατά τη διάρκεια του θέρους, που η ποώδης βλάστηση είναι ξηρή. Μελετήθηκε η μεταβολή της ποιότητας της βοσκήσιμης ύλης στη διάρκεια του θέρους κάτω από την επίδραση ορθολογικής βόσκησης με πρόβατα, στις αρχές Ιουλίου και τέλη Αυγούστου κατά τα έτη 1992, 1993 και 1994. Η περιεκτικότητα της βοσκήσιμης ύλης σε ολικές πρωτεΐνες δεν επηρεάστηκε στατιστικά σημαντικά από τη βόσκηση, παρατηρήθηκε όμως μια τάση μείωσής της με την πρόοδο του φαινολογικού σταδίου στα ψυχανθή είδη. Αντίθετα την ίδια περίοδο στη Μουριά διαπιστώθηκε αύξηση των ολικών πρωτεϊνών. Η Ψευδακακία (19,1%) και η Άμορφα (18,6%) είχαν σημαντικά υψηλότερες ολικές πρωτεΐνες από τα υπόλοιπα είδη που μελετήθηκαν. Αντίθετα η περιεκτικότητά τους σε κυτταρικά τοιχώματα μειώθηκε με την εφαρμογή της βόσκησης την περίοδο του θέρους (41,5% αρχές Ιουλίου, 37,7% τέλη Αυγούστου). Η βόσκηση επίσης συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού πεπτικότητας των ειδών καθώς ευνοήθηκε η ανάπτυξη νέων και τρυφερών βλαστών (53,5% αρχές Ιουλίου, 58,2% τέλη Αυγούστου).
1Δ/νση Δασών Π.Κ.Μ., 2Εργαστήριο Δασικών Βοσκοτόπων Α.Π.Θ.
Λέξεις Κλειδιά:Ποιότητα βοσκήσιμης ύλης, υποβαθμισμένο ποολίβαδο, θαμνόμορφα ξυλώδη είδη, βόσκηση
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:Η ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ - Πρακτικά 2ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Ιωάννινα, 4-6 Οκτωβρίου 2000 (Επιμέλεια έκδοσης: Θωμάς Γ. Παπαχρήστου & Ολυμπία Ντίνη – Παπαναστάση)