Οικολογική προσέγγισις του κόστους κυανογενέσεως στο Trifolium repens
Είναι γνωστό ότι ο κυανογενετικός φαινότυπος ( Ac/Li ) του λευκού τριφυλλιού ( Trifolium repens L.) δεν βόσκεται από τα ζώα, ενώ η ακυανογενετική μορφή κατ’ άλλους φυλή ( ac/li ), βόσκεται έντονα. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο μορφές συνευρίσκονται σε πληθυσμούς του Trifolium repens με την ακυανογενετική μορφή όμως σε υψηλότερη συχνότητα. Η εξήγηση του φαινομένου πιθανόν να βρίσκεται στο κόστος της κυανογενέσεως, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει δυσμενώς τις διάφορες παραμέτρους αυξήσεως των φυτών και ιδιαίτερα την αναπαραγωγική αποτελεσματικότητα του λευκού τριφυλλιού. Μετρήσεις του αριθμού των ανθέων ανά φυτό πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο σε κυανο-ακυανογενετικές μορφές του Trifolium repens οι οποίες είχαν φυτευθεί σε γλάστρες (όγκου 3L ) σε μονοκαλλιέργεια και σε μίξη : αναλογίες 30:70 και 70:30 σε χαμηλές πυκνότητες ( 100, 150, 200, φυτά /m2 ) και σε μίξη : 70:30, 50:50, 30:70 σε υψηλές πυκνότητες ( 200, 400, 600 φυτά/m2 ). T’ αποτελέσματα δείχνουν ότι:
(α) ο αριθμός των ανθέων / φυτό μειώνεται συναρτήσει της πυκνότητας και μάλιστα ταχύτερα στην κυανογενετική μορφή,
(β) ο αριθμός των ανθέων /φυτό μετά την πρώτη κοπή εμφανίζεται αυξημένος κυρίως στην ακυανογενετική μορφή και
(γ) η μίξις φαίνεται να ευνοεί την παραγωγή ανθέων στην ακυανογενετική μορφή.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τομέας Λιβαδοπονίας και θηραμάτων, Εργαστήριο Δασικών Βοσκοτόπων ( 236 ), Θεσσαλονίκη.
Λέξεις Κλειδιά:Ακυανογένεση , κυανογένεση, παραγωγή, πυκνότης
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΜΩΝΩΝ - Πρακτικά του Α' Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου που έγινε στη Δράμα, από 6 έως 8 Νοεμβρίου 1996 (Επιμέλεια έκδοσης: Β. Παπαναστάοης)