Αρδευόμενοι λειμώνες, εικονικό νερό και λήψη αποφάσεων
Η σπανιότητα του νερού παγκοσμίως καθώς και σε κάθε χώρα, σε σχέση με την αναμενόμενη κλιματική αλλαγή, πιέζει τους επιστήμονες και τους λήπτες των αποφάσεων να επανεξετάσουν και να αποκλείσουν τις υδροβόρες καλλιέργειες από περιοχές με σπανιότητα νερού. Οι έννοιες του εικονικού, πράσινου και μπλε νερού αν και χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις προσφέρουν σημαντικό έργο στην ορθολογικότερη χρησιμοποίηση και αξιοποίηση των φυσικών εν γένει πόρων. Η αναθεώρηση της ΚΑΠ και η αυξημένη ζήτηση για ποιοτικά προϊόντα καθιστά αναγκαίο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους να επενδύσουν στην ποιότητα των ζωικών προϊόντων και όχι στην ποσότητα προκειμένου να επιβιώσουν. Θα πρέπει δηλαδή να ανακαλύψουν ξανά τον πλούτο και την αξία της βλάστησης των φυσικών λιβαδιών, σε συνδυασμό με την δημιουργία λειμώνων. Ποια όμως φυτά χρησιμοποιούνται στη δημιουργία αυτών των λειμώνων; Ποιες είναι οι ανάγκες τους σε εικονικό νερό; Πρόκειται για πράσινο ή μπλε νερό και σε τι αναλογία; Σε σχέση με το νερό, τα παραπάνω ερωτήματα ζητούν απαντήσεις με τη χρησιμοποίηση του «οπλοστασίου» της οικονομικής επιστήμης (κόστος σπανιότητας, αρνητικές επιδράσεις, ευκαιριακό κόστος). Ειδικότερα, σε σχέση με τους λειμώνες μηδικής αυτό το προϊόν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού και οι λήπτες αποφάσεων πρέπει να επανεξετάσουν τη δυνατότητα αποδοτικών σε νερό και ανθεκτικών στην ξηρασία ειδών φυτών για τη δημιουργία λειμώνων.
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124 Θεσσαλονίκη, e-mail:christod@for.auth.gr
Λέξεις Κλειδιά:λειμώνες μηδικής, εικονικό-πράσινο-μπλε νερό, λήψη αποφάσεων
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ - Πρακτικά 7ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Ξάνθη, 14-16 Οκτωβρίου 2010 (Επιμέλεια έκδοσης: Άννα Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνος Μαντζανάς και Ιωάννης Ισπικούδης)