Αβεβαιότητα επενδύσεων στις λιβαδικές βελτιώσεις
Σ΄ ένα λιβαδικό επενδυτικό σχέδιο οι προκύπτουσες αβεβαιότητες οφείλονται στην έλλειψη γνώσης για την εξέλιξη των διαφόρων φυσικών διαδικασιών (φυσικές ή τυχαίες αβεβαιότητες) καθώς και στο περιορισμένο ποσό των διαθέσιμων δεδομένων (ανθρωπογενείς ή τεχνολογικές αβεβαιότητες). Σ΄ ένα τυπικό πρόβλημα αποτυχίας, κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας, πρέπει να απαντηθούν τρία κομβικά ερωτήματα: Πότε θα αποτύχει το σύστημα; Πόσο συχνά αναμένεται η αποτυχία; Ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες; Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα θα δοθεί αν είναι δυνατό να σχηματιστεί η «κρίσιμη συνθήκη» ή οι «κρίσιμες συνθήκες» η διερεύνηση των οποίων θα οδηγήσει στο συμπέρασμα για την αποτυχία ή την επιτυχία της εξεταζόμενης επένδυσης. Απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα, ουσιαστικά θα έχει προσδιοριστεί η επί τοις εκατό πιθανότητα αποτυχίας του σχεδίου και στη συνέχεια, κατά τα γνωστά, θα μπορεί αυτός ο κίνδυνος να ενσωματωθεί στο επιτόκιο προεξόφλησης. Για την απάντηση στο τρίτο ερώτημα, είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν, να καταγραφούν και να αναλυθούν οι διαφόρων τύπων συνέπειες και φυσικά, αν είναι δυνατόν, να ποσοτικοποιηθούν και να εκφρασθούν σε οικονομικούς όρους. Προσδιορίζοντας στη συνέχεια τα «ποσοστά απόδοσης» κάθε εναλλακτικής λύσης είναι δυνατόν, επίσης, να υπολογιστεί ο κίνδυνος της επένδυσης με τη βοήθεια της «τυπικής απόκλισης» των ποσοστών αυτών.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής, 541 24 Θεσσαλονίκη, e-mail : christod@for.auth.gr
Λέξεις Κλειδιά:Λιβαδικές βελτιώσεις, αβεβαιότητα, εκτίμηση κινδύνου, αναμενόμενη χρησιμότητα
Αρχείο PDF:Κατεβάστε τη Δημοσίευση σε PDF Αρχείο
Βιβλίο:ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου Βόλος, 10 – 12 Νοεμβρίου 2004 (Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Δ. Πλατής & Θωμάς Γ. Παπαχρήστου)